بلاکچین، بهعنوان یکی از نوآورانهترین فناوریهای عصر دیجیتال، بهسرعت در حال تغییر نحوه تعامل ما با دادهها و اطلاعات است. این فناوری، که بهطور اولیه برای پشتیبانی از ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین معرفی شد، اکنون به ابزاری قدرتمند برای ایجاد شفافیت و امنیت در انواع مختلف صنایع تبدیل شده است. بلاکچین بهعنوان یک پایگاه داده توزیعشده عمل میکند که اطلاعات را بهصورت غیرقابل تغییر و امن ذخیره میکند، بهطوریکه هر تغییر در دادهها بهراحتی قابل شناسایی است.
در این مقاله از کریپتولوژی به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که بلاکچین چیست و چطور کار میکند؟ – چطور میتوان از بلاکچین استفاده کرد؟ همچنین، کاربردهای مختلف این فناوری در صنایع گوناگون را بررسی خواهیم کرد. از بانکداری و امور مالی گرفته تا زنجیره تأمین و قراردادهای هوشمند، بلاکچین میتواند بهعنوان یک راهحل مؤثر برای بهبود فرآیندها و کاهش هزینهها عمل کند. با ما همراه باشید تا به عمق این فناوری جذاب و تأثیرات آن بر آینده کسبوکارها و زندگی روزمره بپردازیم.
حقایق بلاکچین: بلاکچین چیست و چطور کار میکند؟ – چطور میتوان از بلاکچین استفاده کرد؟
آنچه در این مقاله میخوانید
بلاکچین چیست؟
بلاکچین بهعنوان یک پایگاه داده توزیعشده که لیستی از رکوردهای مرتب و در حال رشد را حفظ میکند، شناخته میشود. این رکوردها که به آنها بلاک (Block) میگویند، با استفاده از رمزنگاری به یکدیگر متصل شدهاند. هر بلاک شامل یک هش رمزنگاری از بلاک قبلی، یک زمانسنج و دادههای تراکنش است. بلاکچین یک دفتر دیجیتال غیرمتمرکز، توزیعشده و عمومی است که برای ثبت تراکنشها در میان بسیاری از کامپیوترها مورد استفاده قرار میگیرد، بهطوریکه این رکورد نمیتواند بهصورت بازگشتی تغییر کند مگر اینکه تمام بلاکهای بعدی و توافق شبکه نیز تغییر یابند.
همانطور که ویکیپدیا توضیح داده است، بلاکچین توسط ساتوشی ناکاموتو نام مستعاری برای یک فرد یا گروه ناشناس در سال ۲۰۰۸ بهعنوان دفتر ثبت عمومی تراکنشهای ارز دیجیتال بیتکوین اختراع شد که آن را به اولین ارز دیجیتال تبدیل کرد که مشکل دوبارهخرجکردن را بدون نیاز به یک مرجع مورد اعتماد یا سرور مرکزی حل کرد.
در حالی که بلاکچین هنوز بیشتر به استفاده از آن در ثبت و ذخیره تراکنشها برای ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین محدود است، طرفداران فناوری بلاکچین در حال توسعه و آزمایش کاربردهای دیگری برای بلاکچین هستند که شامل موارد زیر میشود:
- بلاکچین برای پردازش پرداختها و انتقال پول: تراکنشهایی که از طریق بلاکچین پردازش میشوند، میتوانند در عرض چند ثانیه تسویه شوند و هزینههای انتقال بانکی را کاهش (یا حذف) کنند.
- بلاکچین برای نظارت بر زنجیره تأمین: با استفاده از بلاکچین، کسبوکارها میتوانند به سرعت ناکارآمدیها را در زنجیره تأمین خود شناسایی کنند و همچنین اقلام را بهصورت واقعی موقعیتیابی کرده و ببینند که محصولات از نظر کنترل کیفیت چگونه عمل میکنند، از تولیدکنندگان تا خردهفروشان.
- بلاکچین برای شناسایی دیجیتال: مایکروسافت در حال آزمایش فناوری بلاکچین برای کمک به مردم در کنترل هویتهای دیجیتال خود است و همچنین به کاربران این امکان را میدهد که بر دادههای خود کنترل داشته باشند.
- بلاکچین برای اشتراکگذاری دادهها: بلاکچین میتواند بهعنوان یک واسطه برای ذخیره و انتقال ایمن دادههای شرکتی میان صنایع عمل کند.
- بلاکچین برای حفاظت از حق کپیرایت و حق امتیاز: بلاکچین میتواند برای ایجاد یک پایگاه داده غیرمتمرکز استفاده شود که اطمینان حاصل کند هنرمندان حق موسیقی خود را حفظ کنند و توزیع حق امتیاز به موسیقیدانان بهصورت شفاف و در زمان واقعی انجام شود. بلاکچین همچنین میتواند همین کار را برای توسعهدهندگان متنباز انجام دهد.
- بلاکچین برای مدیریت شبکههای اینترنت اشیاء (IoT): بلاکچین میتواند به رگولاتور شبکههای IoT تبدیل شود تا دستگاههای متصل به یک شبکه بیسیم را شناسایی کرده، فعالیتهای آنها را نظارت کند و تعیین کند که این دستگاهها چقدر قابل اعتماد هستند و همچنین بهطور خودکار قابلیت اعتماد دستگاههای جدیدی که به شبکه اضافه میشوند، مانند خودروها و گوشیهای هوشمند را ارزیابی کند.
- بلاکچین برای بهداشت و درمان: بلاکچین همچنین میتواند نقش مهمی در بهداشت و درمان ایفا کند: دریافتکنندگان و ارائهدهندگان خدمات بهداشتی از بلاکچین برای مدیریت دادههای آزمایشهای بالینی و سوابق پزشکی الکترونیکی در حالی که رعایت مقررات را حفظ میکنند، استفاده میکنند.
بلاکچین چگونه کار میکند؟
شاید با جداول داده یا پایگاههای داده آشنا باشید. بلاکچین نیز به نوعی مشابه اینهاست زیرا یک پایگاه داده است که اطلاعات در آن وارد و ذخیره میشود. تفاوت کلیدی بین یک پایگاه داده سنتی یا جدول داده و بلاکچین، نحوه ساختار و دسترسی به دادههاست.
بلاکچین متشکل از برنامههایی به نام اسکریپتهاست که وظایفی را که معمولاً در یک پایگاه داده انجام میدهید، انجام میدهند: وارد کردن و دسترسی به اطلاعات و ذخیره کردن آنها در جایی. بلاکچین توزیعشده است، به این معنی که نسخههای متعدد آن بر روی ماشینهای مختلف ذخیره میشود و همه آنها باید با هم مطابقت داشته باشند تا معتبر باشند.
بلاکچین بیتکوین اطلاعات تراکنش را جمعآوری کرده و آن را در یک فایل ۴ مگابایتی به نام بلاک وارد میکند (بلاکهای بلاکچینهای مختلف اندازههای متفاوتی دارند). هنگامی که بلاک پر شد، دادههای بلاک از طریق یک تابع هش رمزنگاری اجرا میشود که یک عدد هگزادسیمال به نام هش هدر بلاک ایجاد میکند.
سپس هش در هدر بلاک بعدی وارد شده و با سایر اطلاعات موجود در هدر آن بلاک رمزنگاری میشود و زنجیرهای از بلاکها ایجاد میکند، به همین دلیل به آن بلاکچین میگویند.
فرآیند تراکنش
تراکنشها یک فرآیند خاص را دنبال میکنند که بسته به بلاکچین متفاوت است. به عنوان مثال، در بلاکچین بیتکوین، اگر شما یک تراکنش را با استفاده از کیف پول ارز دیجیتال خود (برنامهای که واسطی برای بلاکچین فراهم میکند) شروع کنید، یک توالی از رویدادها آغاز میشود.
در بیتکوین، تراکنش شما به یک استخر حافظه ارسال میشود، جایی که ذخیره و در صف قرار میگیرد تا یک ماینر آن را picks up کند. پس از اینکه تراکنش در یک بلاک وارد شد و بلاک با تراکنشها پر شد، بسته میشود و فرایند ماینینگ آغاز میشود.
فرآیند ماینینگ در بلاکچین
هر گره در شبکه بلاکچین بلوکهای خود را به این روش پیشنهاد میکند زیرا هر کدام تراکنشهای مختلفی را انتخاب میکنند. هر گره بر روی بلوکهای خود کار میکند و سعی میکند راهحلی برای هدف دشواری پیدا کند. این فرآیند با استفاده از “nonce” انجام میشود که مخفف عددی است که یک بار استفاده شده است.
مقدار nonce فیلدی در هدر بلاک است که قابل تغییر است و با هر تلاش ماینینگ، این مقدار به تدریج افزایش مییابد. اگر هش حاصل برابر یا کمتر از هش هدف نباشد، مقدار یک به nonce اضافه میشود و یک هش جدید تولید میشود. این فرآیند تا زمانی ادامه مییابد که یک ماینر یک هش معتبر تولید کند.
در واقع، nonce تقریباً در هر ۴.۵ میلیارد بار تلاش میکند (که کمتر از یک ثانیه طول میکشد) و از مقدار دیگری به نام nonce اضافی به عنوان شمارنده استفاده میکند. این کار تا زمانی ادامه مییابد که ماینر در مسابقه برنده شود و جایزه خود را دریافت کند. به این ترتیب، فرآیند ماینینگ به تأمین امنیت و صحت شبکه بلاکچین کمک میکند.
اثبات کار در بلاکچین
تولید این هشها تا زمانی که یک مقدار مشخص پیدا شود، به عنوان «اثبات کار» شناخته میشود که درباره آن زیاد میشنوید. این فرآیند به معنای «ثابت کردن» این است که ماینر کار را انجام داده است. حجم بالای کار لازم برای اعتبارسنجی هش، دلیل اصلی مصرف بالای توان محاسباتی و انرژی در شبکه بیتکوین است. این مکانیزم نه تنها به تأیید تراکنشها کمک میکند، بلکه امنیت شبکه را نیز تضمین میکند. زیرا تغییر در هر بلاک مستلزم بازسازی تمامی بلاکهای بعدی و صرف انرژی و زمان بسیار زیادی خواهد بود. به همین دلیل، اثبات کار به عنوان یکی از ارکان اصلی امنیت و یکپارچگی بلاکچین شناخته میشود و به حفظ اعتماد در این سیستمهای غیرمتمرکز کمک میکند. |
---|
تأیید و تکمیل تراکنشها
پس از بسته شدن یک بلاک، یک تراکنش کامل میشود. اما بلاک تا زمانی که پنج بلاک دیگر تأیید نشده باشند، به عنوان تأییدشده در نظر گرفته نمیشود. تکمیل این تأیید برای شبکه حدود یک ساعت طول میکشد، زیرا بهطور متوسط هر بلاک حدود ۱۰ دقیقه زمان میبرد (بلاک اول با تراکنش شما و پنج بلاک بعدی ضربدر ۱۰ برابر ۶۰ دقیقه میشود).
تمام بلاکچینها این فرآیند را دنبال نمیکنند. بهعنوان مثال، شبکه اتریوم بهطور تصادفی یک تأییدکننده را از بین تمام کاربران با ارز اتریوم استیکشده انتخاب میکند تا بلاکها را تأیید کند و سپس توسط شبکه تأیید میشود. این روش بسیار سریعتر و کممصرفتر از فرآیند بیتکوین است.
غیرمتمرکز بودن بلاکچین
بلاکچین به دادهها در یک پایگاه داده اجازه میدهد تا در میان چندین گره شبکه (کامپیوترها یا دستگاههایی که نرمافزار بلاکچین را اجرا میکنند) در مکانهای مختلف توزیع شوند. این کار ایجاد افزونگی کرده و صحت دادهها را حفظ میکند. برای مثال، اگر کسی سعی کند رکوردی را در یک گره تغییر دهد، سایر گرهها با مقایسه هشهای بلاک از این کار جلوگیری میکنند. به این ترتیب، هیچ گرهای نمیتواند اطلاعات داخل زنجیره را تغییر دهد.
بهخاطر این توزیع و اثبات رمزنگاریشدهای که کار انجام شده است، دادههای بلاکچین مانند تاریخچه تراکنشها غیرقابل برگشت میشوند. چنین رکوردی میتواند لیستی از تراکنشها باشد، اما بلاکچینهای خصوصی میتوانند اطلاعات دیگری مانند قراردادهای قانونی، شناسنامههای دولتی یا موجودی یک شرکت را نیز نگهداری کنند. بیشتر بلاکچینها این اقلام را مستقیماً ذخیره نمیکنند؛ بلکه احتمالاً از طریق یک الگوریتم هش شده و بهوسیله یک توکن در بلاکچین نمایان میشوند.
شفافیت بلاکچین
بهدلیل ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین بیتکوین، تمام تراکنشها میتوانند بهصورت شفاف مشاهده شوند؛ با دانلود و بررسی آنها یا با استفاده از اکسپلوررهای بلاکچین که به هر کسی این امکان را میدهد که تراکنشهای زنده را مشاهده کند. هر گره کپی خود از زنجیره را دارد که با تأیید و اضافه شدن بلاکهای جدید بهروزرسانی میشود. این بدین معناست که اگر بخواهید، میتوانید بیتکوین را هر جا که برود، ردیابی کنید.
بهعنوان مثال، در گذشته صرافیها هک شدهاند و مقادیر زیادی ارز دیجیتال از دست رفته است. در حالی که هکرها ممکن است ناشناس بوده باشند (جز آدرس کیف پولشان) اما ارزهای دیجیتالی که استخراج کردهاند به راحتی قابل ردیابی هستند زیرا آدرسهای کیف پول در بلاکچین ذخیره میشوند.
البته، رکوردهای ذخیرهشده در بلاکچین بیتکوین (و همچنین بیشتر بلاکچینهای دیگر) رمزنگاری شدهاند. این بدان معناست که تنها شخصی که یک آدرس به او اختصاص داده شده است میتواند هویت خود را فاش کند. در نتیجه، کاربران بلاکچین میتوانند ناشناس بمانند در حالی که شفافیت را حفظ میکنند.
آیا بلاکچین امن است؟
فناوری بلاکچین به چندین روش امنیت و اعتماد غیرمتمرکز را تحقق میبخشد. ابتدا، بلاکهای جدید همیشه بهصورت خطی و زمانی ذخیره میشوند. به این معنی که آنها همیشه به انتهای بلاکچین اضافه میشوند. پس از اینکه یک بلاک به انتهای بلاکچین اضافه شد، بلاکهای قبلی نمیتوانند تغییر کنند.
تغییر در هر داده، هش بلاکی که در آن قرار دارد را تغییر میدهد. از آنجایی که هر بلاک شامل هش بلاک قبلی است، تغییر در یک بلاک، بلاکهای بعدی را نیز تغییر میدهد. شبکه معمولاً بلاک تغییر یافته را رد میکند زیرا هشها مطابقت نخواهند داشت. با این حال، تغییر در شبکههای کوچکتر بلاکچین امکانپذیر است.
امنیت بلاکچین: نقاط ضعف ممکن
همه بلاکچینها ۱۰۰ درصد نفوذناپذیر نیستند. آنها دفاتر توزیعشدهای هستند که از کد برای ایجاد سطح امنیتی که به خاطر آن شناخته شدهاند، استفاده میکنند. اگر در کدهای برنامهنویسی نقاط ضعفی وجود داشته باشد، این نقاط ضعف میتوانند مورد سوءاستفاده قرار گیرند. بهطور خاص، اگر یک هکر بتواند به یکی از گرههای شبکه دسترسی پیدا کند یا نقصی در الگوریتمهای رمزنگاری شناسایی کند، ممکن است قادر باشد اطلاعات را تغییر دهد یا به دادهها دسترسی غیرمجاز پیدا کند. بنابراین، در حالی که بلاکچینها بهطور کلی بهعنوان یک راهحل امن برای ذخیرهسازی دادهها شناخته میشوند، اما تضمین امنیت کامل به کیفیت و صحت کدهای استفادهشده بستگی دارد. این موضوع اهمیت بهروزرسانی و بهبود مداوم پروتکلهای امنیتی و کدهای بلاکچین را نشان میدهد تا از هرگونه آسیبپذیری جلوگیری شود. در نهایت، آگاهی از این نقاط ضعف و اتخاذ تدابیر مناسب میتواند به حفظ امنیت و یکپارچگی شبکههای بلاکچین کمک کند. |
---|
آسیبپذیری بلاکچینها و اهمیت قدرت محاسباتی
زنجیرهای جدید و کوچکتر ممکن است در برابر این نوع حمله آسیبپذیر باشد، اما مهاجم باید حداقل نیمی از قدرت محاسباتی شبکه را در اختیار داشته باشد (حمله ۵۱ درصدی). در بلاکچینهای بزرگتری مانند بیتکوین، این امر تقریباً غیرممکن است. به محض اینکه هکر اقدام کند، احتمالاً شبکه به بلاکهایی که آنها در تلاش برای تغییر بودند، گذشته است. این به این دلیل است که سرعت هشزنی این شبکهها بهطرز فوقالعادهای سریع است (شبکه بیتکوین در سپتامبر ۲۰۲۴ با سرعتی حدود ۶۴۰ اگزاهش در ثانیه (۱۸ صفر) هشزنی میکرد).
بلاکچین اتریوم نیز احتمالاً هک نخواهد شد (باز هم، مهاجمان باید کنترلی بر بیش از نیمی از اتریوم استیکشده بلاکچین داشته باشند. تا سپتامبر ۲۰۲۴، بیش از ۳۳.۸ میلیون ETH توسط بیش از یک میلیون تأییدکننده استیک شده است. یک مهاجم یا گروهی باید بیش از ۱۷ میلیون ETH را در اختیار داشته باشد و بهطور تصادفی انتخاب شود تا بلاکها را بهقدری تأیید کند که بلاکهای آنها پیادهسازی شود).
بیتکوین در مقابل بلاکچین
فناوری بلاکچین برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ توسط استوارت هابر و و. اسکات استورنِتا، دو محقق که میخواستند سیستمی را پیادهسازی کنند که در آن زمانسنجی مدارک قابل تغییر نباشد، مطرح شد. اما تقریباً دو دهه بعد، با راهاندازی بیتکوین در ژانویه ۲۰۰۹، بلاکچین اولین کاربرد واقعی خود را یافت.
بیتکوین
پروتکل بیتکوین بر پایه بلاکچین ساخته شده است. در یک مقاله تحقیقاتی که ارز دیجیتال را معرفی میکند، خالق ناشناس بیتکوین، ساتوشی ناکاموتو، آن را بهعنوان یک سیستم پول الکترونیکی جدید که کاملاً همتا به همتا است و هیچ شخص ثالث مورد اعتمادی ندارد توصیف کرد.
نکته کلیدی که باید درک کرد این است که بیتکوین از بلاکچین بهعنوان ابزاری برای ثبت شفاف دفتر پرداختها یا سایر تراکنشها بین طرفین استفاده میکند.
بلاکچین
بلاکچین میتواند برای ثبت غیرقابل تغییر هر تعداد دادهای استفاده شود. این دادهها میتوانند شامل تراکنشها، رأیها در یک انتخابات، موجودی محصولات، شناساییهای دولتی، اسناد مالکیت و موارد دیگر باشند.
در حال حاضر، دهها هزار پروژه در حال تلاش برای پیادهسازی بلاکچینها بهطرق مختلف هستند تا به جامعه کمک کنند، نه تنها برای ثبت تراکنشها (بهعنوان مثال، بهعنوان روشی برای رأیگیری ایمن در انتخابات دموکراتیک).
طبیعت غیرقابل تغییر بلاکچین به این معناست که تقلب در رأیگیری بسیار دشوارتر خواهد شد. بهعنوان مثال، یک سیستم رأیگیری میتواند بهگونهای کار کند که هر شهروند یک کشور یک ارز دیجیتال یا توکن واحد دریافت کند.
هر کاندیدا میتواند یک آدرس کیف پول خاص داشته باشد و رأیدهندگان توکن یا ارز دیجیتال خود را به آدرس کاندیدایی که میخواهند به او رأی دهند، ارسال کنند. ماهیت شفاف و قابل ردیابی بلاکچین نیاز به شمارش دستی رأیها و توانایی بازیگران بد برای دستکاری برگههای رأی فیزیکی را از بین میبرد.
بلاکچین در مقابل بانکها
بلاکچینها بهعنوان نیرویی مخرب در بخش مالی بهویژه با عملکردهای پرداخت و بانکی شناخته شدهاند. با این حال، بانکها و بلاکچینهای غیرمتمرکز بهطرز قابل توجهی متفاوت هستند.
برای درک تفاوتهای بانک و بلاکچین، بیایید سیستم بانکی را با پیادهسازی بلاکچین بیتکوین مقایسه کنیم.
بیتکوین | بانک | ویژگی |
---|---|---|
اگر بیت کوین به صورت ناشناس استفاده شود، دولت ها برای ردیابی آن برای مصادره آن مشکل خواهند داشت. | با توجه به قوانین KYC، دولت ها می توانند حساب های بانکی افراد را به راحتی ردیابی کنند و به دلایل مختلف دارایی های موجود در آنها را مصادره کنند. | توقیف حساب |
خود شبکه بیت کوین نحوه استفاده از بیت کوین را به هر شکل یا شکلی دیکته نمی کند. کاربران می توانند هر طور که صلاح می دانند بیت کوین را معامله کنند، اما باید دستورالعمل های کشور یا منطقه خود را نیز رعایت کنند. | بانک ها این حق را برای خود محفوظ می دارند که به دلایل مختلف از انجام معاملات خودداری کنند. بانک ها نیز حق مسدود کردن حساب ها را برای خود محفوظ می دارند. اگر بانک شما متوجه خرید در مکانهای غیرمعمول یا اقلام غیرمعمول شود، میتوان آن را رد کرد. | تراکنش های تایید شده |
اتصال به اینترنت و تلفن همراه حداقل نیاز است. | کارت شناسایی دولتی، یک حساب بانکی و یک تلفن همراه حداقل شرایط لازم برای انتقال دیجیتال است. | سهولت نقل و انتقالات |
بدون ساعت تعیین شده؛ به صورت 24ساعت هر 7روز هفته و 365 روز در سال باز است. | بانکهای معمولی و حضوری معمولاً از ساعت ۷:۰۰ صبح تا ۱۴:۰۰ بعدازظهر در روزهای کاری فعالیت میکنند. برخی از بانکها در تعطیلات آخر هفته نیز باز هستند، اما با ساعات محدود. علاوه بر این، تمامی بانکها در روزهای تعطیلات بانکی بسته هستند. این محدودیتها ممکن است مشکلاتی برای مشتریانی ایجاد کند که به دسترسی به خدمات بانکی خارج از ساعات کاری نیاز دارند. | ساعت کاری |
هر کسی یا هر چیزی می تواند بدون هیچ شناسه ای در شبکه بیت کوین شرکت کند. در تئوری، حتی یک موجود مجهز به هوش مصنوعی نیز میتواند در آن شرکت کند. | حسابهای بانکی و سایر محصولات بانکی به روشهای «مشتری خود را بشناسید» (KYC) نیاز دارند. این بدان معناست که از نظر قانونی بانکها باید هویت مشتری را قبل از افتتاح حساب ثبت کنند. | اهراز هویت |
بیت کوین می تواند به دلخواه کاربر خصوصی باشد. تمام بیت کوین قابل ردیابی است، اما اگر بیت کوین به صورت ناشناس خریداری شده باشد، نمی توان مشخص کرد که چه کسی مالک بیت کوین است. اگر بیت کوین در صرافی KYC خریداری شود، بیت کوین مستقیماً به دارنده حساب صرافی KYC متصل می شود. | اطلاعات حساب بانکی در سرورهای خصوصی بانک ذخیره شده و توسط مشتری نگهداری می شود. حریم خصوصی حساب بانکی به میزان امنیت سرورهای بانک و میزان امنیت هر کاربر از اطلاعات خود محدود می شود. اگر قرار بود سرورهای بانک به خطر بیفتد، حساب شخص نیز به خطر می افتاد. | حریم خصوصی |
بیت کوین دارای کارمزد تراکنش های متغیری است که توسط ماینرها و کاربران تعیین می شود. این هزینه می تواند بین 0 تا 50 دلار باشد، اما کاربران می توانند تعیین کنند که چقدر از هزینه ای که مایل به پرداخت هستند. این یک بازار باز ایجاد می کند که در آن اگر کاربر کارمزد خود را خیلی کم تعیین کند ممکن است تراکنش او پردازش نشود. | پرداخت کارت: این هزینه بر اساس کارت متفاوت است و مستقیما توسط کاربر پرداخت نمی شود. کارمزد توسط فروشگاه ها به پردازنده های پرداخت پرداخت می شود و معمولاً به ازای هر تراکنش دریافت می شود. اثر این کارمزد گاهی اوقات می تواند باعث افزایش قیمت تمام شده کالا و خدمات شود. | کارمزد تراکنش |
تراکنش های بیت کوین بسته به ازدحام شبکه می تواند کمتر از 15 دقیقه و بیش از یک ساعت طول بکشد. | •پرداخت کارت: 24-48 ساعت • چک: 24-72 ساعت برای تسویه •ACH: 24-48 ساعت • سیم: ظرف 24 ساعت مگر اینکه بین المللی *حواله های بانکی معمولاً در تعطیلات آخر هفته یا تعطیلات بانکی پردازش نمی شود | سرعت تراکنش |
کاربردهای بلاکچین
بلاکچینها بهطور سنتی برای ذخیره دادههای تراکنشی در بلاکچین بیتکوین استفاده میشوند. امروزه دهها هزار ارز دیجیتال دیگر نیز بر روی بلاکچینها فعالیت میکنند. اما بلاکچین میتواند راهی قابلاعتماد برای ذخیره انواع دیگر دادهها نیز باشد.
شرکتهایی مانند والمارت، فایزر، AIG، زیمنس و یونیلیور در حال آزمایش بلاکچین هستند. بهعنوان مثال، IBM بلاکچین Food Trust خود را ایجاد کرده است تا مسیر محصولات غذایی را تا رسیدن به مقاصدشان ردیابی کند.
بانکداری و مالی
صنعت بانکداری شخصی بهطور خاص از ادغام بلاکچین در عملیات تجاری خود بهرهمند خواهد شد. مؤسسات مالی معمولاً فقط در ساعات کاری، معمولاً پنج روز در هفته، فعالیت میکنند. به این معنی که اگر شما در چهارشنبه ساعت ۶ بعدازظهر چکی را واریز کنید، احتمالاً باید تا صبح شنبه منتظر بمانید تا پول به حساب شما واریز شود.
حتی اگر واریز شما در ساعات کاری انجام شود، ممکن است تأیید تراکنش هنوز یک تا سه روز طول بکشد. اما بلاکچین هرگز نمیخوابد. با ادغام بلاکچین در بانکها، مشتریان ممکن است تراکنشهای خود را در عرض چند دقیقه یا حتی ثانیه انجام دهند (زمانی که برای اضافه کردن یک بلاک به بلاکچین نیاز است، بدون توجه به تعطیلات یا زمان روز).
ارز
بلاکچین پایهگذار ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین است. این طراحی همچنین امکان انجام تراکنشهای بینالمللی آسانتر را فراهم میکند زیرا محدودیتهای ارزی، ناپایداریها یا کمبود زیرساختها را با استفاده از یک شبکه توزیعشده که میتواند به هر کسی با اتصال اینترنتی دسترسی پیدا کند، دور میزند.
بهداشت و درمان
ارائهدهندگان خدمات بهداشتی میتوانند از بلاکچین برای ذخیره سوابق پزشکی بیماران خود بهطور ایمن استفاده کنند. هنگامی که یک رکورد پزشکی ایجاد و امضا میشود، میتواند در بلاکچین نوشته شود که به بیماران این اطمینان را میدهد که رکورد تغییر نخواهد کرد. این سوابق شخصی میتوانند رمزگذاری شده و با یک کلید خصوصی در بلاکچین ذخیره شوند تا فقط افراد خاص به آنها دسترسی داشته باشند و حریم خصوصی حفظ شود.
سوابق مالکیت
ثبت حقوق مالکیت میتواند زمانبر و ناکارآمد باشد. امروزه، یک سند فیزیکی باید به یک کارمند دولتی در دفتر ثبت محلی تحویل داده شود و سپس بهصورت دستی در پایگاه داده مرکزی شهرستان ثبت شود. بلاکچین میتواند این نیاز به اسکن اسناد و پیگیری فایلهای فیزیکی را حذف کند.
قراردادهای هوشمند
قرارداد هوشمند یک کد کامپیوتری است که میتواند در بلاکچین برای تسهیل تراکنشها ساخته شود. این قرارداد تحت شرایطی که کاربران توافق میکنند عمل میکند. وقتی این شرایط تحقق یابد، قرارداد هوشمند تراکنش را برای کاربران انجام میدهد.
زنجیرههای تأمین
بهعنوان مثال، تأمینکنندگان میتوانند از بلاکچین برای ثبت مبدا مواد خریداریشده استفاده کنند. این کار به شرکتها این امکان را میدهد که اصالت محصولات خود و برچسبهایی مانند ارگانیک، محلی و تجارت منصفانه را تأیید کنند.
رأیگیری
بلاکچین میتواند به تسهیل یک سیستم رأیگیری مدرن کمک کند. رأیگیری با استفاده از بلاکچین پتانسیل حذف تقلبهای انتخاباتی و افزایش مشارکت رأیدهندگان را دارد.
مزایا و معایب بلاکچین
برای تمام پیچیدگیهایش، پتانسیل بلاکچین بهعنوان یک فرم غیرمتمرکز ثبت اطلاعات تقریباً بیحد و حصر است. از حریم خصوصی بیشتر کاربران و امنیت بالاتر تا هزینههای پردازش کمتر و خطاهای کمتر، فناوری بلاکچین ممکن است کاربردهایی فراتر از آنچه که در بالا ذکر شد، داشته باشد. اما همچنین برخی معایب نیز وجود دارد.
نقاط مثبت | نقاط منفی |
---|---|
بهبود دقت با حذف دخالت انسان در راستیآزمایی | هزینه فناوری قابل توجه مرتبط با برخی از بلاک چین ها |
کاهش هزینه با حذف تأیید شخص ثالث | تعداد کم تراکنش در ثانیه |
تمرکززدایی، دستکاری در آن را دشوارتر می کند | سابقه استفاده در فعالیت های غیرقانونی، مانند دارک وب |
تراکنش ها امن، خصوصی و کارآمد هستند | مقررات بسته به حوزه قضایی متفاوت است و نامشخص است |
کاملا شفاف | محدودیت های ذخیره سازی داده ها |
یک جایگزین بانکی و راهی برای ایمن سازی اطلاعات شخصی شهروندان کشورهای دارای دولت های ناپایدار یا توسعه نیافته ارائه می کند. |
مزایای بلاکچین
دقت زنجیره
تراکنشها در شبکه بلاکچین توسط هزاران کامپیوتر و دستگاه تأیید میشوند. این امر تقریباً تمام انسانها را از فرآیند تأیید حذف میکند و منجر به کاهش خطای انسانی و ثبت دقیق اطلاعات میشود. حتی اگر یکی از کامپیوترها در شبکه دچار اشتباه محاسباتی شود، خطا فقط در یک نسخه از بلاکچین ایجاد میشود و توسط سایر نسخهها پذیرفته نخواهد شد.
کاهش هزینهها
معمولاً مشتریان برای تأیید یک تراکنش به بانک یا برای امضای یک سند به یک دفتر اسناد رسمی پرداخت میکنند. بلاکچین نیاز به تأیید شخص ثالث را از بین میبرد و در نتیجه هزینههای مرتبط با آنها را نیز حذف میکند. بهعنوان مثال، صاحبان کسبوکار هنگام پذیرش پرداختهای کارت اعتباری با هزینهای کوچک مواجه میشوند، در حالی که بیتکوین هیچ مرجع مرکزی ندارد و هزینههای تراکنش محدودی دارد.
غیرمتمرکز بودن
بلاکچین هیچیک از اطلاعات خود را در یک مکان مرکزی ذخیره نمیکند. در عوض، بلاکچین در سراسر شبکهای از کامپیوترها کپی و پخش میشود. هر بار که یک بلاک جدید به بلاکچین اضافه میشود، هر کامپیوتر در شبکه بلاکچین خود را بهروزرسانی میکند. این توزیع اطلاعات بهجای ذخیرهسازی آن در یک پایگاه داده مرکزی، جعل آن را بهطور قابلتوجهی دشوارتر میکند.
تراکنشهای کارآمد
تراکنشهای انجامشده از طریق یک مرجع مرکزی میتوانند تا چند روز طول بکشند. بهعنوان مثال، اگر شما در چهارشنبه شب چکی واریز کنید، ممکن است تا صبح شنبه نتوانید پول را در حساب خود ببینید. اما بلاکچین ۲۴ ساعت در روز، ۷ روز هفته و ۳۶۵ روز سال فعالیت میکند. در برخی بلاکچینها، تراکنشها میتوانند در عرض چند دقیقه تکمیل و ایمن در نظر گرفته شوند.
تراکنشهای خصوصی
بسیاری از شبکههای بلاکچین بهعنوان پایگاههای داده عمومی عمل میکنند، به این معنی که هر کسی با یک اتصال اینترنت میتواند لیست تاریخچه تراکنشهای شبکه را مشاهده کند. با این حال، کاربران نمیتوانند به اطلاعات شناسایی مربوط به افرادی که این تراکنشها را انجام میدهند، دسترسی پیدا کنند.
تراکنشهای امن
پس از ثبت یک تراکنش، صحت آن باید توسط شبکه بلاکچین تأیید شود. پس از تأیید تراکنش، به بلاک بلاکچین اضافه میشود. هر بلاک در بلاکچین شامل هش منحصر به فرد خود و هش منحصر به فرد بلاک قبلی است. بنابراین، بلاکها نمیتوانند پس از تأیید شبکه تغییر یابند.
شفافیت
بسیاری از بلاکچینها کاملاً متنباز هستند. این بدین معناست که هر کسی میتواند کد آنها را مشاهده کند و این امکان را به حسابرسان میدهد که ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین را برای امنیت بررسی کنند. همچنین، این بدان معناست که هیچ مرجع واقعی بر کنترل کد بیتکوین یا نحوه ویرایش آن وجود ندارد.
بانکداری برای افراد بدون حساب
بلاکچین و ارزهای دیجیتال این امکان را برای هر کسی فراهم میکند، صرفنظر از قومیت، جنسیت، موقعیت جغرافیایی یا پیشینه فرهنگی، از آن استفاده کند. طبق گزارش بانک جهانی، حدود ۱.۴ میلیارد بزرگسال هیچ حساب بانکی یا راهی برای ذخیره پول یا ثروت خود ندارند.
معایب بلاکچین
هزینههای فناوری
اگرچه بلاکچین میتواند هزینههای کاربران را در تراکنشها کاهش دهد، اما این فناوری رایگان نیست. بهعنوان مثال، سیستم اثبات کار شبکه بیتکوین برای تأیید تراکنشها مقادیر زیادی از قدرت محاسباتی را مصرف میکند.
سرعت و ناکارآمدی دادهها
سیستم PoW بیتکوین تقریباً ۱۰ دقیقه طول میکشد تا یک بلاک جدید به بلاکچین اضافه شود. در این نرخ، تخمین زده میشود که شبکه بلاکچین میتواند تنها حدود ۷ تراکنش در ثانیه مدیریت کند.
فعالیتهای غیرقانونی
در حالی که محرمانگی در شبکه بلاکچین کاربران را از هکها محافظت میکند و حریم خصوصی را حفظ میکند، همچنین به فعالیتهای غیرقانونی نیز اجازه میدهد. یکی از معروفترین مثالها از استفاده بلاکچین برای معاملات غیرقانونی، بازار آنلاین Silk Road است که از فوریه ۲۰۱۱ تا اکتبر ۲۰۱۳ فعالیت میکرد.
فعالیت | غیرقانونی | تنها | 0.34 | درصد | از | کل | تراکنش | های | ارزهای | دیجیتال | در | سال | 2023 | را | به | خود | اختصاص | داده | است. |
---|
این سیستم میتواند بهعنوان یک مزیت و یک معایب تلقی شود. از یک سو، این امکان را به هر کسی میدهد که به حسابهای مالی دسترسی پیدا کند، اما از سوی دیگر، به مجرمان نیز اجازه میدهد تا بهراحتی تراکنش انجام دهند.
بسیاری بر این باورند که کاربردهای مثبت ارزهای دیجیتال، مانند فراهم کردن دسترسی به خدمات مالی برای افراد بدون حساب، بر معایب آن میچربد. بهویژه اینکه بیشتر فعالیتهای غیرقانونی هنوز از طریق پول نقد غیرقابل ردیابی انجام میشود.
نگرش عمومی نسبت به بلاکچین و ارزهای دیجیتال
نگرش عمومی نسبت به بلاکچین و بهویژه ارزهای دیجیتال همچنان ناپایدار است. سقوطهای پر سر و صدای کارگزاران ارز دیجیتال، مانند Mt. Gox در سال ۲۰۱۴ و FTX در نوامبر ۲۰۲۲، ادامه وجود انواع کلاهبرداریهای مربوط به ارزهای دیجیتال و شک و تردید عمومی نسبت به فناوریهای جدید و وعدههای جسورانه آنها، همگی به تداوم شک و تردید عمومی درباره آینده غیرمتمرکز کمک میکند. بر اساس آمار سال ۲۰۲۴، ۴۴ درصد از آمریکاییها هنوز میگویند که هرگز ارز دیجیتال نخواهند خرید. |
---|
مقررات
بسیاری از فعالان فضای ارزهای دیجیتال نگرانیهایی درباره مقررات دولتی مرتبط با ارزهای دیجیتال ابراز کردهاند. چندین حوزه قضایی کنترل بر برخی از انواع ارزهای دیجیتال و دیگر ارزهای مجازی را تشدید میکنند. با این حال، تاکنون هیچگونه مقرراتی که بر محدود کردن استفاده و توسعه بلاکچین تمرکز داشته باشد، معرفی نشده است و تنها برخی محصولات ایجاد شده با استفاده از آن تحت نظارت قرار گرفتهاند.
ذخیرهسازی دادهها
یکی دیگر از پیامدهای قابل توجه بلاکچینها این است که نیاز به ذخیرهسازی دارند. این موضوع ممکن است بهنظر چندان مهم نرسد، زیرا ما قبلاً حجم زیادی از اطلاعات و دادهها را ذخیره میکنیم. اما با گذشت زمان، استفاده روزافزون از بلاکچین نیاز به فضای ذخیرهسازی بیشتری خواهد داشت، بهویژه در بلاکچینهایی که گرهها تمام زنجیره را ذخیره میکنند.
در حال حاضر، ذخیرهسازی دادهها عمدتاً در مراکز بزرگ متمرکز است. اما اگر جهان به سمت بلاکچین برای هر صنعت و استفاده حرکت کند، اندازه روزافزون آن نیاز به تکنیکهای پیشرفتهتری برای بهینهسازی ذخیرهسازی خواهد داشت یا شرکتکنندگان را ملزم به ارتقاء مداوم ذخیرهسازی خواهد کرد.
این ممکن است از نظر هزینه و فضای فیزیکی مورد نیاز بهطور قابلتوجهی گرانتر شود؛ بهخصوص که بلاکچین بیتکوین خود تا تاریخ ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۴ بیش از ۶۰۰ گیگابایت حجم داشت و این بلاکچین فقط تراکنشهای بیتکوین را ثبت میکند. این مقدار در مقایسه با دادههای ذخیرهشده در مراکز داده بزرگ کوچک است، اما تعداد رو به رشد بلاکچینها تنها به حجم ذخیرهسازی مورد نیاز برای دنیای دیجیتال خواهد افزود.
نتیجهگیری
با توجه به اینکه بسیاری از کاربردهای عملی این فناوری در حال حاضر در حال پیادهسازی و بررسی هستند، بلاکچین سرانجام نام خود را بهعنوان یک فناوری مهم ثابت کرده است، بهویژه بهخاطر بیتکوین و ارزهای دیجیتال. بهعنوان یک کلمه کلیدی در ذهن هر سرمایهگذار در سراسر جهان، بلاکچین میتواند عملیات تجاری و دولتی را دقیقتر، کارآمدتر، ایمنتر و ارزانتر کند و نیاز به واسطهها را کاهش دهد.
با ورود به دهه سوم بلاکچین، دیگر سوال این نیست که آیا شرکتهای سنتی به این فناوری روی خواهند آورد، بلکه سوال این است که چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد. امروز، ما شاهد تکثیر NFTها و توکنسازی داراییها هستیم. فردا، ممکن است شاهد ترکیبی از بلاکچینها، توکنها و هوش مصنوعی در راهحلهای تجاری و مصرفکننده باشیم.